27 november

I morse när jag vaknade hade det börjat snöa, alldeles lagom till första advent.





Efter att ha tillbringat några timmar i skolan med att måla och göra kollage tittade jag på Twin Peaks och drack te.



På eftermiddagen när det blivit mörkt bestämde vi oss för att åka in till Hudiksvall för att gå på julmarknad och köpa pepparkaksdeg.





När vi kom hem bakade vi pepparkakor, drack glögg och lyssnade på julmusik. Vi hade varken kavel eller pepparkaksformar så vi fick improvisera. Den första plåten pepparkakor lyckades jag bränna men de flesta blev väldigt goda!


Storasyster besök

Igår kom som sagt min storasyster Anna och hälsade på mig i Forsa. Efter som det var första gången hon kom på besök sen jag flyttade hit så fick jag en inflyttningspresent. I en jättefin påse med blommor på låg det två te-silar, en påse körsbärste och en liten flaska rosa bubblor.



Efter att ha visat henne runt på skolan lagade vi middag och efter middagen så fick hon uppleva det fina fredagsmyset i en studentkorridor.

Lördag

Efter frukost med te åkte vi till Hudiksvall för att gå på stan. Anna hittade massa fina saker och jag köpte en rosa klänning.



När det blev lunch gick vi på Dackås som är ett jättemysigt konditori som har samma inredning som de hade på 50-talet. Där delade vi på en super god citronpaj med marräng och en helt okej god chokladkaka som inte alls var på samma nivå som den Franska choklad tårtan på Fågelsången i Uppsala.









Efter ett tag var det dags att vinka av Anna vid tåget och jag åkte hem till en ganska tom korridor och tittade på Twin peaks.

24 november

Idag har jag försökt göra klart några av de tusen saker som jag har börjat med i skolan. Jag har bland annat sytt på mina kostymbyxor som snart är klara och gjort ett kollage som ska beskriva dem.









Imorgon kommer min storasyster Anna hit!


23 november

Jag är lite dålig på att visa vad jag syr på just nu, men det finns en anledning till det och det är för att det mesta är julklappar. Efter jul kommer ett inlägg med bilder på allt.
Igår hade klassen julmys i sysalen. Vi drack glögg, åt lussebullar och lyssnade på julmusik. Jag bjöd även på chokladen som jag gjorde i söndags.


Jag kunde inte hålla mig tills på söndag med att hänga upp adventsstjärnan i mitt rum, varför vänta med någonting som är fint. Det behövs även en till ljuskälla i mitt rum då jag inte lyckas lista ut hur man byter glödlampa på den förbaskade jordgloben. Är det någon som vet?




Bio, Texas och lussebullar

I torsdags var det som vanligt torsdagsbio. Det har inte kommit någon snö än men marken är täckt av glittrig frost. Den här veckan var det Norwegian wood. Filmen var väldigt vackert gjord men lite för lång för att det skulle vara bekvämt att sitta på gamla biostolar.





Sen blev det helg och jag åkte hem till mamma och pappa. Efter klockan elva kaffet på lördagen åkte jag och mamma till min syster Liza för att ta hand om Texas när hon uträttade ärenden. Och det kan man ju inte säga nej till när han är så söt.







På söndagen tjuvstartade vi julen lite och bakade lussebullar.





När lussebullarna jäste bakade jag weiner nougat tills när klassen ska ha julmys på tisdag.



Weiner nougat är världslätt att baka och smakar lite bättre när man gjort den själv.
Allt man behöver är
250 g nougat
150 g flagad mandel
125 g mörk choklad
Rosta mandeln i en torr stekpanna och smält chokladen, rör sedan ner nougaten i chokladen och blanda i mandeln. Häll smeten i en form som är ca 20x20 cm och låt den stelna i kylen. När den är stelnad skär man den i lagom bitar.



Det var min helg!

15 november

Idag har jag ritat och gjort mitt screentryck. Temat som vi fick är "På Strindbergs tid", efter det fick man tolka fritt. Jag gjorde därför en hund som säger det som står på Strindbergs grav. Det står "O crux ave spés unica" som betyder O kors var hälsat mitt enda hopp.











14 november

En klänning som jag köpte på myrorna i Uppsala och en karta över Paris från Paris. Båda har fått en plats på min vägg.




13 november

Den här helgen har jag gjort massa fina saker. Jag har ätit godis ur en väldigt söt godispåse, gått på promenad, ätit galet stark morotssoppa, spelat Alias med lillfamiljen, blivit fotograferad på kyrkogården och sytt en kjol.
















10 november

Idag har jag haft kroki hela förmiddagen och på eftermiddagen gjorde jag mönstret till mina byxor som jag ska sy. Efter skolan gick jag på bio på folketshus i forsa. Varje torsdag är det en film som visas och det kostar bara 50kr. Idag var det Blue Valentin som var en väldigt fin och sorglig film, nästan så att jag behöver gå i terapi efter att ha sett den.





Paris dag fyra och fem

Den fjärde dagen var vi inte så pigga efter nattens festligheter, så jag sov länge på morgonen och åkte sedan till Republiq där Helene jobbar för att möta upp henne och Nina på lunch. Helene tog med oss till hennes bästa kinarestaurang där man fick god och billig mat.



Efter det satt Nina och jag på ett café hela eftermiddagen, drack kaffe, pratade och väntade ut regnet.


När regnet avtagit gick vi till Ile de la cite, ön där Notre dame ligger. Där köpte vi macarons på ett litet bageri.







Dag fem


Den femte dagen var en väldigt händelserik dag, vi fyllde var evig minut för att jag inte skulle missa att göra någonting på min resa. Vi började med att åka till Montmartre för att besöka kanske världens största tygbutik. Den var fyra våningar hög och fylld med massa massa helt okej billiga tyger.



Jag kom därifrån med två finfina tyger



Efter det gick upp för alla trappor till Sacre coeur som låg precis bredvid tygaffären. Vi tittade lite på kyrkan och gick vidare för att köpa crêpes som jag tjatat om hela veckan. Där lämnade Helene oss för att åka till jobbet medan jag och Nina småstrosade vidare i Montmartre och satte oss på ett starbucks vid Moulin Rouge.











Efter fikat tog vi tunnelbanan till Triumfbågen och tittade på den storslagna utsickten. När vi kommit ner på marken igen gick vi mot Eiffeltornet.







På väg mot tornet gick vi förbi ett muséum som heter Palais de Tokyo som hade en väldigt fin bokaffär. Vi gick även förbi en liten fotoutställning som var längs seine.











Den obligatoriska Eiffeltornetbilden






Sen gick Nina till skolan och jag åkte till Notre dame och tittade på när solen gick ner









Efter att jag lagat en "tack för att jag fick komma träffa er i Paris" middag gick vi ut och tog ett hejdå glas vin och åt ostbricka.

Dagen efter han jag med att se Edith Piafs grav och på eftermiddagen åkte jag till Uppsala. Det var en fantastiskt trevlig vecka i Paris!

Paris dag tre

Dag tre åkte vi till Le Marais för att gå i secondhandbutiker och kolla in Les Halles som är ett stort köpcentrum. Vi var där lite tidigt så secondhandbutikerna hade inte öppnat ännu. Vi fördrev tiden med att sitta i solen och äta fina bakverk och titta på parisare som också njöt av höst solen.









Efter att ha gått igenom alla secondhandbutiker gick vi mot Seine och boklådorna. Där tittade vi på lite fina kort på damer i banankjolar och bilder på Mona Lisa. Sakta gick vi längs med Seine mot jardin de tuiliere där vi satte oss och vilade våra fötter.











Sen sa vi hejdå till Nina som skulle till skolan. Jag och Helene gick till lägenheten och vilade upp oss lite efter dagen.



När det börjat mörkna och Nina kommit hem åt vi mat och klädde upp oss. Vi övade även på franska uttryck som vi kanske skulle kunna behöva under kvällen.





När fraserna satt tog vi tunnelbanan till Obercampf och gick på en mycket pittoresk bar som heter Le Kitsch. Där drack jag en Shrek drink som smakar som en mojito fast som slush. Mycket mycket god!









Efter Le Kitsch så fortsatte vi ut i Parisnatten. Vi mötte bland annat upp Nina och Helenes pojkar, köade till en båt och dansade på en underlig pubklubb med bra musik och franska människor som fascinerades över att man var svensk.

Paris dag två

Andra dagen steg vi upp tidigt för att gå på marknad. Det fanns verkligen allt man kan tänka sig i prylväg! Det enda som fick följa med mig därifrån var en påse med små guldknappar som såg ut som blommor.











Efter marknaden köpte vi en stor kopp kaffe och strosade runt på gatorna i Le Marais, köpte crêpes på ett konstigt rosa crêperi och gick in i alla secondhand affärer vi kunde hitta.












Efter en hel dag på stan gick vi trötta mot lägenheten. Nina och Helene har en väldigt vacker park som man går igenom när man ska hem till dem.



Där rosorna fortfarande blommar




7 november

Nu är jag tillbaka i Forsa efter en händelserik vecka då jag varit i Paris, Uppsala, Gävle och träffat massa fina vänner som jag inte träffar varje dag.
Här kommer ett inlägg om hur den första dagen i Paris såg ut.




Jag kom fram till Paris på eftermiddagen och möts upp av Helene. Vi lämnade min väska i lägenheten och tog med oss Helenes rumskamrat Nina för att gå på middag. Vi hade nämligen blivit hembjudna till Kerstin och Hilda som också är två gävlebor i Paris.







Efter som att det var halloweenhelg hade Hilda och Kerstin gjort en fin pumpa




Efter att ha suttit på deras golv och druckit billigt vin och pratat i några timmar slog klockan sent och vi begav oss hem.


Så såg den första dagen ut i underbara Paris. Vad som hände resten av veckan får ni veta i ett senare inlägg

RSS 2.0