Ett spretigt inlägg

Jag har knappt varit hemma en minut dom senaste dagarna, så här kommer ett inlägg som summerar upp mina dagar sen i torsdags ungefär!
 
Torsdag eftermiddag:
Äter sista måltiden med min favorit Emma på ett falafelställe i Raval. Raval är förövrigt den stadsdel med vettigast och billigast falafel. + att man får såsen med sig till bordet så då kan man ha i hur mycket man vill och det är ju bra för sås är gott.
 
 
 
Sen lämnade jag Emma i lägenheten för jag kunde inte lämna av henne vid bussen, för sorgligt för mig. Sen fälde jag någon tår och gick på humana second hand för att bli lite gladare. Och det hjälpte en skvett för jag hittade en vit spetsgrej som behöver göras om lite men när jag är klar blir det nog en fin klänningsöverdel av kalaset.
 
Fredag:
Åkte tidigt på morgonen till Barcelonas ände för att hjälpa Madelene att flytta lite närmare centrum. Vi var super effektiva, packade och slängde hejvillt. Men när Madelene tryckt in hela sitt liv i hissen blev genvägen en senväg och hissen stannade innan den kom ner med all packning. Så vi fick sitta och vänta på en hissreparatör i 4 timmar innan vi kunde fortsätta. Men det gjorde inte så mycket
 
 
När vi var färdigflyttade och installerade i den nya lägenheten gick vi till Cat Bar och drack flytt-öl. Det var supermysigt där inne med massa olika ölsorter och ett litet loft med soffa där vi satt och spanade ut över hela baren.
 
 
 
Lördag:
Lördagen flög snabbt förbi. Stickade och läste på Cosmo innan jag bytte om för att gå hem till Anna
 
Vi satt på hennes lilla lilla balkong och drack rödvin innan vi gick till biografen för att se Heima. Dokumentärfilmen om Sigur ros.
 
 
Självfallet va den megabra och vacker, precis som jag tänkt mig att den skulle vara. Nu har jag ett extremt sug efter att åka till Island.
 
 
Söndag:
Hela söndagen spenderades på Cosmo (såklart) med att förhöra spanskaglosor. Vi hann även med att koka kålsoppa bra kall söndag i Barcelona mat och äta popcorn.
 
 

Vinkar av Emma

Även denna dag började med scones! Jag ska nog fortsätta med mys-morgon varje dag framöver, passar bra nu när det är lite halv höstig känsla ute. Efter frukost gick jag och Emma till El Colectivo och stickningsfikade. Då hände något fantastiskt. Vi har varit så mycket på El Colectivo att den söta killen i kassen börjat lita på oss, så vi fick vakta cafét medan han sprang hem och hämtade fler piroger! Kändes väldigt bra! Vi satt där en stund och hade croissantfredag på en torsdag och jag hann en bra bit på min nya stickning.
 
Idag är förövrigt vädret gråmulet och det passar bra med min sinnesstämning för jag har precis blivit gräsänka. Emma har åkt till Sverige på besök i nästan tre veckor(!) och jag tänker inte ens börja beskriva hur tråkigt det känns. Vem ska nu ladda ner New Girl åt mig, sticka, sova och dricka cava med? Det enda som är positivt i detta är att jag har hela sängen för mig själv och att den lilla bra fatet kommer inte vara upptagen lika ofta.
 

Scones och In Edit

Denna morgon började lite mysigare än dom flesta mornar för jag och Emma ställde oss och bakade scones. Vi hade massa goda tillbehör som cream chees, lemon curd, pesto och tomat. Och självfallet te och juice!
 
Efter mysfrukosten mötte jag upp Anna. Vi gick till Carrer de Muntaner och köpte biljetter till en musikdokumentär festival som är i Barcelona nu. Det finns massa olika dokumentärer och andra filmer som handlar om musik på ett eller annat sätt. Jag hade spanat in dokumentären Heima om Sigur rós som jag tycker verkar fin. Först fick vi stå i en lång kö men det gjorde inget för det var en väldigt trevlig man som stod bakom oss så vi fick oss en liten pratstund med honom, bland annat om Ingmar Bergman och The Kinks.
 
 
Sen gick vi till Cosmo, drack kaffe, stickade och läste
 
 
Nu har jag precis kommit hem från grönsaksaffären där jag köpt en enorm vitkål som kommer ta år att äta upp. Men jag ska börja med att göra en vegansk wook/gryta med glasnudlar och cocosmjölk!

Storm över medelhavet

Igår tog jag, Emma, Madde och Anna oss en liten promenad ner till havet. Planen var att sitta på stranden och se på medan solen gick ner. Men i stället fick vi kika på årets blixtstorm! Mycket bättre tyckte vi!
 
Nu kommer en rad hav och himmelbilder. Och det var miljoner gånger coolare i verkligheten!
 
 
Det började med att himlen var lite solig och mörkret åt som upp det blå och det blev bara mörkare och mörkare
 
 
 
Det blåste en hel del...
 
 
 
 
 
Vi försökte fånga blixtarna på bild men det var helt omöjligt. Vi satt på stranden tills blixtarna började komma lite för nära och regnet hängde i luften.
 
 
Jag har dock sparat den bästa bilden till sist. Detta lyckohopp lyckades Madde fånga på bild!
 
 
 
 
 

Sånt man kan göra dagen efter ett cocktailparty

Dagen efter ett cocktailparty kan ungefär se ut så här:
 
Man går upp sent och tittar på svt play medan man dricker te och äter vindruvor som blev över från gårdagen. Sen släpper man ut frisyren som var fin igår och låter håret se ut som ett fågelbo med trasiga lockar. Sätt på dig din bästa klänning och ta sedan med dig en fin vän på det där cafét som du gillar.
 
 
 
Där sitter ni i någon timme, dricker nygjort kaffe och äter Barcelonas godaste macka medan ni pratar om viktiga saker i livet, virkar och läser
 
 
 
När ni är tokmätta går ni en promenad och går in i en djuraffär för att titta på kattungar och hundvalpar. Ni säger "Åååh vilken söt den vill jag ha" till alla innan ni ser hur ledsna dom ser ut och går därifrån för det är inte rätt att ha djur i bur på det viset. Men nog va dom väldigt söta!
 
 
 
I stället går ni en sväng på stan och köper vinröda strumpbyxor och en kofta innan ni går hem för att äta matlådan som står i kylen innan ni klär på er och går på en bar med polaroidbilder på väggarna.
 
 
 

Cocktailparty

Igår hade jag, Emma, Madde och Anna planerat att ha ett litet cocktailparty! Jag och Emma började piffa oss och öppnade en flaska rosa cava som smakade godisbubblor och sen gick vi några kvarter till en inte lika cocktailig restaurang som heter Veggigarden där allt på menyn är veganskt
 
Denna bild är stulen från Emmas blogg
 
Väl på Veggigarden mötte vi upp Anna och Madde
 
 
Vi beställde in olika veganska rätter och vin. Jag åt en supergod veggibörgare med pesto och massa grönsaker.
 
 
När vi ätit upp mötte vi upp Mina och gick hem till oss. Vi satt och pratade, drack bubbel och åt ost och sånt som man bör ha på en cocktailfest tills klockan blev sent.
 
 
 
 
Då gick vi till en bar som heter Marmelade för att dricka drinkar. Jag och Anna hade siktat in oss på att dricka en cosmopolitan för det hade vi aldrig gjort, och det va det dummaste valet av drink någonsin för den va megaäcklig. Skulle ha lyssnat på killen i baren som sa att jag borde beställa öl istället....

Pannkakstorsdag och planering

I veckor har jag och Emma planerat att äta tunnpannkakor och nu blev det äntligen av! Det är ju trots allt torsdag
 
 
Jag äter mina med socker och citron, Emma sina med drottningsylt
 
Just när vi ätit klart plingade det på dörren och genom nyckelhålet kunde jag se Anna och Madeleine som stod och vinkade glatt.
 
 
Vi satte oss vid köksbordet och började planera vår fin fina fredagskväll. Men mer om den får ni veta på lördag!

ikea

Idag gjorde jag, Emma och Mina en eftermiddagsutflykt till IKEA. På schemat stog det köttbullar, kanelbulle, ljus, knäckebröd och kaviar.
 
 
 
Vi gick raka vägen till restaurangen såklart. Till min besvikelse fanns det dock inga kanelbullar, så jag fick snällt nöja mig med rabarberpaj, men det är ju inte illa det heller! Och jag får inte glömma att skriva att det va gratis påtår, mycket viktigt!
 
 
 
 
Sen gick vi runt bland alla Glenn, kex äpple och Hemsjö. Vi hittade fina saker vi ville ha, saker vi hade och saker som fick följa med hem i kassen
 
 
Vi hittade bland annat våra köksluckor
 
 
 
 
 
Nu ska jag äta knäckebröd och ägg!
 

Bönor och morgonkaffe

Som jag skrivit tidigare så brukar jag och Mina laga mat en gång i veckan. Denna vecka blev det tisdagslunch med bönor! Vi har nämligen gått och spanat på dom där bönorna i veckor och funderat på när det ska bli tillfälle att göra något av det. Så nu gick vi till matmarknaden vid Mina och köpte oss ett kilo
 
 
Olivolja och salt på så va det toppen!
Sen gick jag hem, såg på Torka aldrig tårar utan handskar på svt play (som för övrigt va superbra, såklart!) och sen gick jag hem till Mina igen och sov över.
 
I morse var jag tvungen att stiga upp otrevligt tidigt för att Mina skulle till skolan. Tur att Barcelona gör sig i morgonljus. Jag gick till en uteservering vid Santa Maria för att läsa och dricka kaffe. Tyckte det kunde vara fint att sitta vid katedralen och läsa om den samtidigt i boken.
 
 
 
 
Nu ska jag till IKEA!
"Det ska bli skönt att se bokstäverna å,ä och ö igen."

Dalton

Imorse födde min storasyster Liza och hennes Andreas en liten pojke som heter Dalton! Texas blev storebror och jag blev moster igen. Så idag längtar jag hem. Vill vara där med dom och snusa på den lilla nya. Tänk vad man kan vara stolt över sin syster och vad man kan älska en människa som man inte ens träffat
 
 
Nu ska jag dricka cava och fira!
 
 

Den perfekta cupcake:en

I torsdags följde jag med Emma för att köpa cupcakes till Mina i födelsedagspresent. När jag såg denna pingla kunde jag bara inte låta bli att köpa den. Jakten på den godaste cupcake:en är över för alltid för det kan omöjligt finnas en godare! Om ni åker till Barcelona MÅSTE ni äta den!
 
 

Födelsedagskalas

Igår blev jag hembjuden på kalas hos min fina vän Mina som fyllde 18 år. Hon hade rört ihop massa guacamole, hängt upp en ljusslinga samt lite annat fint pynt och bjudit in en hel massa vänner till sin lägenhet. Men vi satt mest på balkongen hela kvällen för det va så varmt. Vi gick sedan vidare i natten till en bar som födelsedagsbarnet själv valt ut. En mycket fin kväll!
 
Jag va glad för jag lyckades hitta festens största chips
 

syster på besök dag 3

Annas Barcelonabesök dag nummero tre började med en kopp kaffe på mitt (nu gamla) stammis bageri. Sen gav vi oss iväg på en Gaudi-runda. Sagrada, arkitektur och gatuplattor. Tog inga bilder från de då det var min tredje rundvandring.
 
 
Efter det åkte vi fullproppad tunnelbana till stranden för att bada
 
 
 
Efter lite sol-lapande och glassätande va det dags för cava! Så vi gick till samma ställe som jag, mamma och pappa var på för det va så charmigt där.
 

 
 
 
 
Sen gick vi hem och lagade mat, drack vin och väntade på att det skulle bli mörkt. Då satte vi på oss läppstift och gick till fontaine de magica som skulle ha en ljusshow, men det hade den inte så vi köpte godis och gick hem för att se på film i stället. Och det är väl ett alldeles ypperligt sätt att spendera en söndagskväll på

 

Vinterjackan

Jag har inte köpt en ny vinterjacka på flera år, men när jag hittade den här så slog jag till! Med puderrosa foder och alldeles galet mjuk krage. Kommer du till Barcelona måste du gå till second hand butiken Holala gallery
 

Grannfejden, cosmo och bakning

Det här med att våran granne har spårat ur. Jag har blivit utskälld två gånger denna vecka och våra fina grannar nedanför har blivit utskälld en gång. Man hinner knappt upp innan sur-grannen kommer rusande och skriker på spanska, högröd i ansiktet.
 
Men idag, äntligen så knackade vår hyresvärd på med två advokater som tog ett redigt snack med grannen och sa att om han pratar med oss igen eller hindrar oss från att vara på vår terrassen så kommer han vräkas och polisanmälas. Så nu vågar jag mig nog snart upp på taket igen.
 
Förutom glädjebeskedet över taket har jag idag letat kalas-saker med Mina och varit på det underbart fina cafét Cosmo med Emma
 
 
 
 
 
Det är helt klart mitt nya stammis ställe.
 
Nu har jag fullt upp med att baka frallor och har just tagit ut kakor ur ugnen. En bra dag!
 

Syster på besök och egen pasta

I fredags eftermiddag kom ju min storasyster Anna på besök. Det blev ett kramkalas utan des lika för så här länge har hon och jag aldrig varit ifrån varandra (med undantag för dom 7½ åren då jag inte va född) Vi gick och lämnade väskorna och jag visade henne runt i min samt min spanska familjs lilla lilla lägenhet och vår fina takterrass (som det har varit ett ganska mastigt krig om dom senaste dagarna, förklarar senare)
 
Sen gick vi direkt till det lilla cafét BuenasMigas och drack en kanna sangria och pratade, pratade och pratade. Efter någon timme gick vi och köpte mat, grönsaker och cava för att fira. Kvällen avslutades sedan med tapas på mitt favvo tapasställe. Kameran fick inte vara med så mycket för jag hade fullt upp med att mysa!
 
Lördag
 

Lördagen började tidigt med frukost på takterrassen. Eller, den kunde ha gjort det om inte våran granne hade varit sjuk i huvudet och inte givit mig århundradets utskällning för att vi inte fick vara på takterrassen, som är vår och som vi betalar för. Ni som känner mig vet att jag har nära till gråt om någon höjer rösten/skriker så vi gick snällt ner och satt i köket och åt frukost i stället. 
 
Efter frukosten gick vi till ett café och drack kaffe
 
 
En hund som var sugen på mattes croissant
 
 
Sen gick vi vidare längs med fina gator i Barri Gothic, tittade på klänningar, åt glass. Sånt man gör i Barcelona helt enkelt
 
 
Vi gick förbi Santa Maria del mar, kyrkan vid havet. Som för övrigt boken jag läser handlar om. Både min mamma och syster har läst den så det var ett högt prioriterat besök för båda.
 
 
Efter en stund blev vi hungriga och gick för att äta lunch, och så klart dricka cava
 
 
 
Vi gjorde ett besök i parken och ett på marknaden för att köpa sparris och jättetomater
 
 
 
Efter att ha lämnat kassar och mat i lägenheten gick vi på en liten second hand runda, jag köpte en jättefin vinterjacka som jag visar senare. Sen bar det av till Montjuic!
 
 
 
 
Vi tog linbanan ner igen och åkte hem för att laga mat. Sparris, stekt ägg och en god ost till förrätt och hemmagjord pasta och tomatsås till varmrätt
 
 
Här kan ni även skymta lite av lägenheten
 
 
Sen gick vi till Rosa Raval och drack drinkar, bästa stället i Barcelona
 
 

Frukost och min storasyster

I fredagseftermiddag kom en av mina storasystrar på besök och stannade enda tills nyss då jag lämnade av henne vid bussen. Vi har gjort massa fina saker dom här dagarna men jag börjar med att visa vår lyxfrukost som vi hade i morse.
 
 
Fint att få se morgonljuset. Jag vågar mig sällan ut tidgigare än kl12.
 
 
 
 
 
 
Det blev en skål med yogur greigo, müsli, banan och flytande honung. Kaffe/te, färskpressad apelsinjuice och så delade vi på en grillad macka med brie och vindruvor. Kanske en konstig kombo på macka, men mycket mycket gott!
 
 

Kanelbullens dag

Igår va det kanelbullens dag, så även i Barcelona! Självklart bakade vi bullar, fast det var aningen bökigare än hemma då jag var tvungen att letade igenom hela affären efter jäst samt att vi inte har några litermått och andra baksaker. Men det löste sig fint i alla fall för bullar fick vi! En kvart efter att vi tagit ut bullarna ur ugnen var hela plåten slut
 
 
Men pärlsocker fick vi klara oss utan för det finns inte att få tag på här
 
 
 

Salvador Dali

Igår morse mötte jag och Emma upp Anna utanför vår port för vi skulle nämligen på utflykt till staden Figueres och Salvador Dali museet. Som jag skrev i förra inlägget fick jag en gäst på min axel när jag gick ner i tunnelbanan, Spaniens största kackerlacka, som sedan samtalsämnet hela dagen. Vi åkte till tågstationen Estacio sants och efter lite klureri lyckades vi köpa tågbiljetter.
 
 
Figueres ligger 20 mil norr om Barcelona, alldeles vid gränsen till Frankrike. Vi funderade på att rymma till Frankrike, men vi tar nog det en annan gång.
 
I två timmar fick vi se den spanska landsbyggden susa förbi utanför fönstret. Väldigt vackert
 
 
 
 
När vi klivit av tåget letade vi direkt upp en uteservering att äta lunch på. Den låg på Placa de Catalunyia, som visade sig finnas även i Figueres. Dom hade också en Rambla och andra gatunamn man kände igen från Barcelona. Tryggt och bra med samma tyckte vi.
 
 
Jag och Anna åt Tortilla de patata som är en favorit medan Emma åt något som var högst oklart
 
 
Sen letade vi oss vidare genom stan upp mot Dali museet
 
 
 
Stan var mycket mindre än vad den såg ut att vara på kartan, vi hade föberett oss på en långpromenad men det visade sig att det bara låg runt hörnet!
 
 
Väl inne fick vi se många konstiga grejer och tavlor. Dali var minst sagt en udda liten man.
 
 
 
 
Jag kan nu även säga att jag har gått PÅ Dalis grav
 
 
Efter all konst blev vi sugna på glass, så vi satte oss utanför stans kyrka och åt glass med kakor i.
 
 
 
 
Vi hann även med att dricka en kopp kaffe och lyssna på hur tyst det va i Figueres innan det var dags att gå till tåget som tog oss hem lagom tills det hade blivit mörkt
 
 
 

3 oktober

Nu är jag precis hemkommen från en heldag i Figueres och Salvador Dali museet! Det var såklart jättetrevligt och fint att få se spanska landsbyggden. Berättar mer om dagen och visar bilder i morgon.
Måste bara tillägga att dagen började aningen dramatiskt för min del då jag hade en 1dm stor kakerlacka på axeln.

Invigning av vår takterrass

I måndags kväll invigde jag, Emma och våra grannar Julia, Karolina och Nicole våran gemensamma takterrass! Den har varit under renovering tills förra veckan så nu va det dags att ha en liten bjudning på den för att fira. Nicole är händig och snickrade ihop ett bord och Emma bakade världens sjukt galet godaste kladdkaka.
 
Men först en bild på den snygga bakpulverförpackningen som finns här
 
 
 
Sen mös vi med tända ljus och fika
 
 
 
Älskar våran alldeles egna terrass!

Ost och vin lunch på balkongen

Idag hämtade jag Mina utanför hennes skola så fint och romantiskt. Vi gick direkt och handlade ost, kex och vin. På väg till affären gick vi förbi några slibbiga typer som ropade efter oss så som man kallar på katter. Härliga killar här i Spanien.
 
 
 
 
Sen hade vi en liten picknick på hennes balkong, dödade en geting i vin och planerade inför en liten resa i morgon (som flickan sedan bangade på, jag säger då det)
 
 

BuenasMigas

Den sista dagen i september spenderade jag bland annat med fina Madeleine på fiket BuenasMigas
 
 
 
 
Madeleine är en cool tös med många fina tatueringar. Den på armen är min favorit!
 
 
Om man skulle göra en uträkning på vad mina pengar går till här i Barcelona skulle det nog vara 70% kaffe. Känns bra!
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0