Hattar och Metro

Idag har jag skrivit listor och strukturerat kläder. Vad jag menar med det vet jag knappt själv, men jag vet att jag ska göra listorna så kluriga och oförståeliga som möjligt så att när de ska använda dem ska de tänka "hur tusan har hon gjorde det här, det är på tok för listigt för oss."

När jag var klar med det fick jag en ny evighetsuppgift som jag höll på med hela dagen. Jag har sytt snart tusen hattar. Det var kul och jag har nu blivit vän med symaskinen.



Hattarna är kanske inte de snyggaste världen skådat men de är designade av självaste Camilla Thulin.



Då och då gjorde jag pauser för att gosa med Camillas hund som heter Mysan. Det var kanske världens snällaste och mjukaste hund. Jag hade även ett trevligt samtal om just hundar med Camilla i egen hög person. För er som inte vet vem Camilla är så kan jag berätta att hon är en modeskapare och författare, hon är dessutom galet gullig och snäll.



På kvällen mötte jag Felicia som har en väldigt fin blogg som jag läst i några år, hon läser även min blogg och det är ju trevligt att man kan ses när man är i samma stad och har praktik samtidigt. Vi gick till ett litet ställe som heter Metro. Där inne var det mysbelysning och massa snygga människor. Vi satte oss i ett hörn och drack öl.





Vi pratade om våra praktikplatser, pinsamma saker man har gjort, att Amsterdam är knark horor och lite tulpaner och massa andra saker förstås.


Praktikdag två, vårblommor och morotssoppa

Dagen började med en härlig överraskning, jag kände en svag doft av ruttet och när jag tittade ner från min cykel ser jag till min fasa att jag precis då cyklar över en mosad råtta. Med svans och allt.

När jag kom fram till ateljén fortsatte jag sy på tryckknapparna, som en liten fabrik var jag. I morgon ska jag räkna ut på ett ungefär hur många timmar jag lagt ner på det. Hur som blev jag äntligen klar med det! Idag fick jag förutom knapparna göra en hel del andra roliga saker. Vi fick bland annat en "beställning" av band till föreställningen Madame Butterfly som dom behövde på en kvart, så då fick jag snabbt snabbt sy ihop några band som de skulle ha till sina peruker.



När jag sytt klart banden gick jag och Magnus (som är ansvarig för herrarnas kostym) över till Operan för att lämna dem. Då fick jag även chansen att titta runt lite bakom kulisserna och se hur det ser ut i sminklogen och perukmakeriet. Det var hur ballt som helst att vara där och se hur det går till när man gör peruker







Vi gick även ner i skokällaren för att plocka med oss massa skor tillbaka till sy ateljén. Det fanns hur mycket skor som helst där inne och jag har nog provat var enda en av dem. Önskar att jag kunde få plocka med mig ett par tjugo stycken så där...



Efter lunch gjorde jag lite allt möjligt, som till exempel fick jag i uppgift att ha sönder en gammal hjälm, jag gjorde även klart en lista på storlekar på skjortor till en föreställning samt sortera skjortor. Jag var även med på en kort inprovning av byxor som en sångare skulle ha. Väldigt trevlig och lärorik dag


Hjälmen före


Hjälmen efter. Guldknapparna skulle även tas bort men det behövde göras med en vass maskin och då tog jag ett moget beslut om att låta en vuxen göra det för jag skulle med all sannolikhet skära av ett eller flera fingrar.

Sen fick jag ett passerkort till dörren, då blev jag så här glad



Kvart över fem ville jag inte jobba mer, då gick jag istället ut på en promenad i den fina vårsolen och en kort vända på stan. I parken utanför Operan hittade jag de här fina vårtecknet. Blev alldeles varm i hela kroppen







Klockan sex mötte jag upp alla kusiner hemma hos Maria för att äta lite middag. Hon hade gjort en alldeles supergod morotssoppa och jag åt tills jag nästan sprängdes.







Vi satt där i någon timme och pratade och drack öl tills det var dags att cykla hem.

Första praktik dagen

Jag har överlevt första praktikdagen! Känns mycket bra måste jag säga. I morse cyklade jag iväg vid halv 8 till kostymateljén. När jag kom dit fick jag en rundvisning i de vackra lokalerna med massa massa sy saker. Sedan fick jag ett alldeles eget sybord(som går att höja och sänka till på köpet) Jag sattes i arbete direkt och började sy i knäppknappar på tusentals ordensband. Det var ett evighetsgöra utan dess like och även fast jag har hållit på med det nästan hela dagen ser jag fortfarande inte slutet på tunneln.





Det var ganska trögt att trycka igenom nålen så många gånger så nu har jag ganska ont i mina små fingertoppar, dom är alldeles röda och pulserar, som att jag hade hjärtan i dem. Men det är väl så det ska kännas att vara sömmerska...



Min bordsgranne, som för övrigt frågade mig om jag gick på högstadiet...det gör jag inte. Hon trodde även att Gävle låg i Lappland.



Dom har lika strikta och schemalagda fikaraster som på min skola, det känns tryggt. Så här fin är väggen i fikarummet, massa gamla planscher på föreställningar.



Klockan 16,15 la jag undan mitt arbete och cyklade hem. Det hade börjat toksnöa så jag såg ut som en snögubbe som hade storgråtit när jag kom innanför dörren. Nu ska jag snart börja laga currygryta till mina kusiner.


Superfrukost och flanering i vårsolen

I morse vaknade jag hemma hos min kusin Erik och hans fina flickvän Nicole. Erik började direkt med att baka scones och göra smoothies, hur fint som helst!



Dom bor i en stor ljus lägenhet med rutigt golv i köket. Det ska jag också ha när jag har ett kök.



Efter den goda frukosten gick vi för att titta på vart jag ska vara på min praktik, så att jag hittar i morgon när jag cyklar dit.





Gatan där Erik och Nicole bor har massa små hus och inte ett enda är det andra likt. Det känns nästan som utomlands.



Det är alltså i det här huset som jag kommer hålla till i dom närmsta två veckorna, det ligger precis bredvid operan. När vi tittat klart på vart det låg så gick vi lite på stan, fikade macaroons och kaffe på ett mysigt café.



Efter det gick vi hem och åt lasagne med min kusin Karin och min andra kusin Marias dotter Vera. En mycket mycket trevlig dag! Om en stund ska jag försöka sova vilket nog inte kommer gå så herrans bra för jag är galet nervös inför morgondagen...



Malmö

Nu sitter jag på tåget som ska ta mig till Malmö! Jag är toknervös för på måndag kl 08,00 börjar min praktik på Malmö operas kostymavdelning. Det kommer bli så kul och lärorikt att få vara där i två hela veckor! Förutom att ha praktik kommer jag hänga med mina super underbara kusiner som jag saknar, världens bästa Nina Kimhag, försöka att inte börja bryta på skånska och njuta av att det förhoppningsvis är lite lite mer vår och varmt där nere.


Vårlistor och framtidsplaner

Jag sitter och knåpar ihop en vårspellista  och tittar på framtidsplaner. Idag är en sådan dag då det inte är jobbigt att titta på framtiden och vad som kommer hända i höst. Vanligtvis tycker jag det är lite skrämmande trotts att jag är en person som älskar att planera, det är för stort att tänka att det bara är jag som kan bestämma vad jag vill göra. Nu får jag i och för sig hjälp på traven av skolor som jag funderar på att söka, efter som att det är galet svårt att komma in. Det finns alldeles för många duktiga flickor och pojkar där ute...

Idag vattnade jag blomman, slängde tulpanerna, drog ur sladden till kaninlampan, slängde soporna och tog mitt pick och pack och tog tåget till Gävle. Lovisa mötte upp mig på perrongen så fint som bara hon brukar göra och så gick vi och fikade. Sen skjutsade hon hem mig och vi sa hejdå på en vecka. Hon kommer ner till mig i Malmö nästa helg och det kommer bli så fint att få vara i Malmö med henne. Som en liten mini semester.







Nu ska jag göra klart den här listan och sluta titta på alla akademiers hemsidor, mastiga ansökningskrav och vänta på att min storasyster Anna kommer hem med mamma och pappa.


Besök av den finaste

I måndags kom Lovisa upp till mig i Forsa. Vi har spelat othello, sett på film, bakat tårta, pussats, varit i skolan och massa massa annat fint! Jag har nästan inte plockat upp kameran någonting de här dagarna men det här är lite av hur dagarna såg ut.







På semeldagen åt vi såklart en semla på Kaffebaren. Den var tyvärr inte såå god men det fick duga.







Nu ska jag packa min resväska för på lördag åker jag till Malmö på praktik!!!

Söndag

Satt och tittade igenom bilderna som jag har på mamma och pappas dator. Då hittade jag mappen med bilder som jag tagit med min kamera som jag byggt helt själv. Jag hade som projekt arbete när jag gick på gymnasiet att bygga en kamera utan lins. Det var världens roligaste och klurigaste projektarbete som jag blev väldigt nöjd med.
Här är några av dem.









Hade tänkt att visa fler men internet vill inte vara min vän idag.


Dagnys hörna

När det är lördag och man inte har mycket planerat tycker man att det hade varit fint om man fick sova länge länge på morgonen, men idag vaknade jag 07,10. Alltså fem minuter innan jag brukar stiga upp till vardags. Men, värre problem kan man ha för när jag steg upp någon timme senare fick jag mammas hembakta bröd och en stor kopp te! När frukosten var uppäten målade jag läpparna röda, satte upp håret i en snurr och åkte in till stan för att träffa en av mina äldsta vänner Josefin.





Jag mötte upp Josefin utanför Gävles nyaste tillskott i café väg, Dagnys hörna. Det ligger där mitt tidigare favorit café sparven låg, och jag måste säga att det var en bra ersättning som jag kan tänka mig att leva med. För Dagnys hörna är ett 50-tals inspirerat café där dom spelar svängig musik och flickorna som jobbar där har vippiga kjolar.



På väggarna har dom Casablanca posters, som kanske är en av de snyggaste filmerna.



De övriga väggarna var fint målade i rosa, gult och turkost. Om ni någon gång besöker Gävle måste ni gå hit för att äta belgiska våfflor. Det ska i alla fall jag göra nästan gång, men idag nöjde jag mig med en kopp kaffe.



Dom har dom sötaste kopparna



Efter kaffet köpte jag ett tuggummi också, bara för att det var så fint.



Sen kramade jag Josefin hejdå och åkte hem. Jag kommer troligen ha låten "åh Dagny, kom hit och spill, åååå Dagny, fem droppar till....." på hjärnan i flera veckor framöver, men det gör inget för den är så festlig.


Fredagfin

Nu ska jag åka till Gävle! Jag stannar nästan aldrig på internatet över helgen nu för tiden, önskar att jag kunde dela min kropp i två och vara på flera ställen samtidigt. Men nu ska jag i alla fall åka hem till mamma och pappa för att bara göra ingenting.



Förresten! Här är det slutliga resultatet från Hannas fotografering. Jag tycker att det blev himla fint!


16 februari

I morse när jag kom till skolan stod det här kuvertet lutat mot min symaskin



Och när jag öppnade det fick jag till min förtjusning se att det var en inbjudan till Jessica i min klass bröllop den 12 maj! Helt fantastiskt fint! Jag älskar bröllop! Fast vem gör inte det...



Kärlek, uppklädda människor, fina klänningar, dans, god mat och vin. Kan det bli bättre? Nu ska jag räkna ner tills den 12 maj.

I övrigt känns det som att jag bara syr, syr och syr mest hela tiden. Jag är nästan klar med den andra klänningen och jag är galet nöjd faktiskt för ingenting har gått fel (förutom den lilla smält incidenten) och den sitter väldigt bra. Förutom att ha sytt idag har jag även hunnit med att gå på utställning i Hudiksvall samt bli bjuden på en semla av Anna som tack för att hon fick sova på mitt golv i natt.



Så här ser jag ut när jag väntar på att vi ska gå och fika, är jag inte bedårande?



Det var lite för mycket slöjd över det hela enligt mig så det var inte jätteroligt.



Efter utställningen åkte jag tillbaka till skolan, och ni kan nog inte gissa vad jag gjorde då? Jo, jag sydde lite till!
Här är en liten tjuvkik på klänningen


Onsdag









Hjärt-tårta och smälta tyger

Efter som att jag har sytt klart en klänning ur min kollektion började jag med den andra idag. Den är i ett spetts tyg som jag köpte när jag var i Paris i höstas. Jag hann börja med livet och skulle säkert blivit klar med det om inte jag hade drabbats av brist i min hjärnkapacitet. Jag strök nämligen klänningen med ett på tok för varmt strykjärn och utan något mellanlägg på ett tyg som är av syntet. Om ni nu inte vet vad som händer då så kan jag tala om för er att tyget smälter. Just det, smälter! Mitt lilla klänningsliv fastnade så fint på strykjärnet. Dumt av mig. Jag svor en hel massa och började om från början.







För att lindra sorgen över tyget men mest för att fira alla hjärtans dag så åt vi tårta som stor Carolina hade köpt. Den var super god och jag hade turen att få rosen!


Promenad, brödbak och plugg

Igår var det tänkt att jag skulle åka hem, men så blev det inte. I stället stannade jag kvar hos Lovisa för att baka bröd och gå på långpromenad i solen medan brödet jäste. Kameran fick inte följa med ut på promenaden men det var väldigt vackert väder och det kändes som vår för solen värmde så fint.





När vi kom tillbaka var vi rosiga om kinderna och hungriga så vi stoppade in degen som jäst klart i ugnen och efter några minuter luktade det gott av frallor i hela lägenheten.





Resten av dagen pluggade vi lite och såg på film. Det var en sagolik helg, som alltid när vi är tillsammans.
Idag vid lunch tog jag tåget tillbaka till vintern. Tänk att det alltid ska vara så förbaskat jobbigt att säga hejdå.

Lördag i Linköping

I lördags hade jag väldig tur för Lovisa gav mig världens godaste frukost på säng! Jag fick även ett fint litet kort som hon hade gjort där det stod att jag skulle få en tre rätters middag och bio. Världens finaste Lovisa!







Lovisa har karlavagnen i födelsemärken på armen, det är fint.



Efter mysfrukosten gick vi lite på stan och gick till Berget för att äta scones och dricka kaffe. Sconesen var goda men vi kom fram till att man alltid blir lite besviken för de är aldrig så goda som när man gör dem själv.







När vi suttit där en stund kom Britta och gjorde oss sällskap. Lilla Britta var sjuk men det var väldigt trevligt att få träffa henne för vi har inte setts sen jul.



Sen gick vi en liten promenad i Linköping. Vi gick bland annat in i domkyrkan, för den måste man ju ha sett! Den var dock inte lika fin som Uppsalas...





Vi hittade en bok som passade Britta



När vi vinkat hejdå till Britta gick vi hem för att laga mat. Medan Lovisa lagade tre-rätters tittade jag på hennes kläder och hjälpte till lite med efterrätten och att duka. Lovisa är såå duktig på att laga mat och hela middagen var helt tok-god!







Världens finaste



Förrätten var super goda och gulliga vitlöksbröd



Till rätt var den någon tomat, ost aubergine grej med rucola. Super gott det med så klart! Till efterätt drack vi kaffe och åt chokladkaka. Efter den fina middagen gick vi till stadens bio för att titta på Simon och ekarna.





Filmen var väldigt fint gjord och jag tycker att den var väldigt vacker. Vi avslutade den förträffliga kärleksdagen med att gå till ett mysigt litet uteställe och dricka lite vin


Stockholm dag 2 och Linköping

I fredags morse vaknade jag sjuk som tusan hemma hos min storasyster som tyvärr hade gått till jobbet så jag fick äta frukost själv. Men det gick ingen nöd på mig för det fanns både DN och en väldigt god frukost!
Efter en långfrukost tog jag tåget till Stockholm och mötte upp min klass för att dricka kaffe på konditori kafferepet. Det var ett väldigt fint café som nog har sett lika ut sedan 50-60 talet.
När vi druckit upp vårt kaffe gick vi på secondhandaffärer och letade efter Dollys som är en fin tygbutik som tyvärr hade stängt. Vi var bland annat på min favorit affär som heter old touch där man kan vara inne och titta på prylar i timmar. Jag kom där ifrån med ett skirt nattlinne och ett hårspänne.
Klockan två samlades hela klassen på Dramaten för en visning på deras kostymavdelning. Där tog jag inga bilder för det var alldeles för spännande. När klockan slog tre sprang jag ner till T-centralen och tog tåget till Linköping. Jag hade en väldans tur som kom fram för min kära flickvän hade i sin feberyra köpt en biljett till torsdag i stället för fredag. Men jag kom fram trotts allt, och tur var väl det!

Stockholm dag 1

Imorse tog klassen bussen till Stockholm. Ju längre söder ut vi kom desto mindre snö blev det, när vi väl var framme i Stockholm vad det bara slask... sorgligt.



Vi började med att gå på en resturang som hade väldigt mycket god mat. Jag valde en linnssoppa efter som att jag kände mig lite frusen och hängig. Det finaste var att man fick äta hur mycket soppa man ville och efter maten fick man äta massa daddlar, fikon och nötter till kaffet, så fint!

När vi var proppmätta gick vi på secondhandaffärer som var så små att det kändes som att man gick in i garderoben som är med i Narnia, man väntade bara på att komma ut i ett snölandskap. Vi gick även på en superfin tidning/bok butik och en stor tygbutik.

Det hängde klänningar överallt! Det låg även massa kläder i högar på golvet, vilket gjorde ont i mitt klännings-hjärta.



Efter att ha gått i butiker i några timmar kände vi oss lite trötta och gick till ett konditori på söder och drack kaffe och åt semla. Mycket gott och bra när man är trött!

När jag ätit upp min semla bestämde jag mig för att åka hem till min syster och vila medans de andra gick på vernissage.


Klassresa

Nu står den lilla blommiga resväskan i hallen och väntar. Den är färdigpackad och klar för en två dagars vistelse med textilklassen i Stockholm. Vårt schema är fullproppat och vi kommer springa på massor av tygaffärer, secondhand butiker, diverse utställningar, konstfacks vernissage och botanisera i Dramatens kostymförråd. Det kommer bli så kul! Jag kommer även få träffa min storasyster Anna och på fredag åker jag ner till Linköping och Lovisa när jag ändå är nere i söder och skuttar. Det kommer bli två fantastiska dagar, det är jag säker på!

Stone fox

Igår blev jag fotograferad av en tjej som heter Stina. Jag hade väldigt mycket rosa ögonskugga, stora ögonfransar och tom blick. Jag skulle nämligen föreställa en docka och så här blev bilden som hon ska ha på nästa hängning.


Idag har jag haft bild hela dagen och då har jag tryckt mitt tyg, stone fox. Det tog nästan hela dagen och var väldigt pickligt efter som jag ville ha två olika färger med samma screen ram, så det var mycket klippande i overhead papper och jag sa nog alla svordomar jag kunde. Men resultatet var mödan värd för jag är väldigt nöjd!






Vad som blev kvar

Den här helgen har det inte blivit mycket sitta framför datorn för min del, vilket är kul för det betyder att jag gjort massa roliga saker. Så nu tänkte jag berätta om min helg lite i korthet för om jag skulle berätta allt skulle det här inlägget blir hur lång som helst!

I fredags mötte jag upp Lovisa på tågstationen. Vi åkte till Sandviken för att gå på min kompis Moas super fina fotovernissage. Moa hade fotograferat ett hus på Gotland som hade blivit övergivet. Det är tydligen väldigt vanligt på Gotland att folk bara lämnar sina hus som de är, med saker och allt, för att sedan bygga ett nytt hus någon annan stans. Det var i alla fall väldigt vackra bilder




forografen själv





Det var massa trevligt folk där som vi kände så vi stannade tills det stängde. Efter det följde jag med och tittade på när Lovisa, hennes bror Jon och hans vän Karin övade inför Local heros galan som de skulle uppträda på.
_________
På lördags morgon åkte jag hem till min morfar som bor i stan för att dricka te och prata som vi brukar göra när jag är hemma. När jag bodde i Gävle var jag där varje måndag eftermiddag, det tycker jag är en väldigt trevlig liten tradition för jag tycker hemskt mycket om min morfar.



När klockan blev sju på kvällen mötte jag upp Lovisas lillasyster Ellen för att gå på gala. Jag har aldrig varit på den förut men Local heros galan är ett evenemang som Gävle har varje år för att hylla lokala musiker. Väl på konserthuset hittade vi Lovisa som var med oss tills hon skulle upp på scenen. Vi drack lite vin och tittade på alla bra framträdanden. När det var [krig]s tur att gå upp på scenen ställde jag och Ellen oss längst fram och var stolta som attan.






Här är Lovisa när hon dansar

När galan var slut och vi gick ut från konserthuset möttes vi av en fruktansvärt vidrig kyla. Det var hela 26 minus! Så vi skyndade oss till bussen för att åka hem.



På söndagen åkte vi hem till min storasyster Liza och hennes Adde, och Texas förstås. Där tog jag inga bilder för vi hade fullt upp med att gosa med T och dricka kaffe. Nu när jag tänker på vad jag gjorde i söndags så märker jag att vi mest fikade hela dagen, för när vi åkte från Liza, Adde och Texas for vi hem till min mamma och pappa och fikade semla där.







Det var min super fina helg!

Saker man gör när man är hemma och är sjuk

En sak som inte är rolig är att ligga sjuk i sitt studentrum, det finns nog inget som känns så ensamt och omysigt. Så igår kväll åkte jag hem till mamma och pappa för att vara sjuk där i stället. Mamma och pappa är på jobbet så jag och katterna har huset för oss själva. Då gör man små saker som inte är så jobbiga, som att måla på ett nytt lager rött nagellack, sy på pärlor på en tröja, dricka kaffe ur små små fina koppar som man måste fylla på var annan sekund för att man dricker ur dem så fort och bläddra i fina böcker.
Väldigt lugnt och väldigt mysigt.














2 februari

Idag trotsade jag min förkylning och gick till skolan i snöstorm. Hela dagen har jag suttit och sytt för hand på min röda klänning samt försökt komma på en lösning på ett rosettproblem. Nu ångrar jag bittert att jag gick till skolan och inte stannade hemma och vilade för nu är jag döds trött!



Igår gick jag en kort kort sväng på stan och gick in i Hudiksvalls enda secondhandaffär. Då fick jag syn på de här fabulösa skorna som jag köpte för endast 25kr! Tänka sig vilka fynd man kan springa på ibland.



Dom ska jag dansa runt i när det inte är snö upp till knäna och lite mer vår!

Febern

Idag är jag hemma från skolan och har feber. Jag gick dit en stund på morgonen, såg en mus som sprang förbi på golvet och sydde i en dragkedja. Men när man sitter med huvudet böjd över symaskinen och det känns som att det kommer att explodera och man vet att man ska sitta exakt lika hela dagen är det lika bra att gå hem. Så nu ligger jag nerbäddad i min säng och kurerar mig med te, film och fina bilder.



Nu ska jag göra min femtioåttonde kopp te

RSS 2.0